Breaking: Protestul minerilor continuă. Unde s-au dus chiar luni dimineața, de fapt

Sute de mineri protestează din cursul dimineții de azi în fața instituției care le este datoare. Aceștia își cer drepturile restante și nu au de gând să se lase până când nu-și vor face dreptate.

Protest mineri: sute de oameni își cer drepturile

Sute de mineri repartizați la minele Lonea și Livezeni s-au adunat în cursul zilei de luni dimineață în fața sediului Complexului Energetic Hunedora pentru a-și cere drepturile.

Aproximativ 60 dintre ei sunt blocați în subteranul Minei Lupeni și amenință cu greva foamei în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei și cu ministrul Muncii, arată news.ro, citat de g4media.ro.

Citeste si:  BREAKING 4729 de cazuri noi de COVID din 31.022 de teste și 121 de decese în ultimele 24 de ore

Mai exact, oamenii își cer drepturile restante – salarii, tichete de masă (restante de 10 luni), decontarea transportului (restante de 11 luni) și decontarea încălzirii. Minerii scandează: ”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”, întrebându-se ce va urma peste trei luni, având în vedere că premierul României le-a transmis faptul că urmează să fie asigurate salariile doar pentru această perioadă.

Alți zeci de energeticieni s-au adunat și ei în fața Termocentralei Mintia, oprită din cursul zilei de vineri, din lipsă de cărbune. Reprezentanții minerilor din Valea Jiului urmează să se întâlnească azi, 22 februarie, cu Virgil Popescu, ministrul Energiei și cu Raluca Turca, ministrul Muncii.

Citeste si:  METEO, 24 decembrie. Vremea continuă să se încălzească. Temperaturi maxime, între 6 și 15 grade Celsius

Oficialul din fruntea ministerului Energiei a afirmat că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic ce se află în insolvență încă din anul 2019, care are datorii mari către terți, dar și de returnat un ajutor de stat despre care organismele europene au constatat că a fost acordat în mod ilegal.

”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”

„Ce este sigur la acest moment este că plata se va da săptămâna aceasta, cât de repede posibil. Actele au fost trimise la AJOFM, ca să puteţi fi plătiţi pentru munca voastră. Restanţele privitoare la tichete şi transport se vor acorda după aprobarea bugetului în Parlament”, le-a spus Samuel Dioane minerilor. La ora aceasta noi producem MW/H cu 600 de lei şi îl vindem cu 200 de lei. Din 2018, de când nu a mai fost subvenţia pe cărbune, au fost notificate toate organele statului şi toată lumea a ştiut ce se întâmplă în Valea Jiului. Minerii lucrează în condiţii foarte grele, mai rău ca sclavii pe vremuri. Pe lângă toate problemele noastre din minerit, a mai apărut şi insolvenţa CEH, din cauza datoriilor acumulate, insolvenţă care ne-a pus capac”
Samuel Dioane, directorul CEH

Sursa: PlayTech

 6 total views