vineri 8 octombrie 10:12 AM

Abonare la google news

BMW a investit în startup-ul american Lilac Solutions, specializat în extracția resurselor de litiu


BMW i Ventures a investit în startup-ul american Lilac Solutions, care a dezvoltat un proces nou pentru extracția ecologică și economisirea resurselor de litiu. Prin investiție, BMW Group dorește să promoveze „progresul tehnologic în domeniul exploatării litiului”.


Start-up-ul din SUA a dezvoltat și brevetat o tehnologie care utilizează un schimbător de ioni pentru a îmbunătăți în mod semnificativ exploatarea litiului din saramura zăcămintelor de apă sărată în termeni de eficiență, costuri și durabilitate. Potrivit BMW, tehnologia s-a dovedit deja în proiectele inițiale de teren. Acum trebuie să demonstreze „că este scalabil și poate fi industrializat pe termen mediu”.

Marea speranță este că procesul va fi proiectat în așa fel încât să poată fi utilizat la nivel mondial în saramură, chiar dacă aceasta are un conținut redus de litiu. În procesele anterioare de extragere a litiului din saramură, umezeala este îndepărtată treptat din saramură până când solidele rămân și pot fi prelucrate în continuare. Evaporarea are loc fie în bazine mari de evaporare, fie  în fabrici speciale, care necesită energie suplimentară.

BMW afirmă că investiția este axată pe o extracție responsabilă și durabilă. „Tehnologiile inovatoare oferă un acces mai bun, mai durabil și mai eficient la materiile prime”, spune Wolfgang Obermaier, șeful bunurilor și serviciilor indirecte, materii prime, partenerii de producție ai BMW Group. „Investind în start-up-uri, accelerăm dezvoltarea noilor tehnologii, stimulăm concurența și oferim un impuls care va facilita accesul tinerilor companii pe piață.”

BMW nu oferă detalii cu privire la partea financiară a investiției în Lilac Solutions. Un calendar concret sau etapele de dezvoltare planificate nu sunt, de asemenea, menționate.

BMW Group, inclusiv vehiculele filialelor BMW, Mini și Rolls-Royce, își propune să realizeze cel puțin jumătate dintre vânzările sale globale cu vehicule complet electrice până în 2030.

„În consecință, cererea de litiu, o materie primă importantă pentru producerea celulelor bateriei, este în creștere”, scrie BMW.

Pentru materiile prime critice, cum ar fi litiul, BMW a dezvoltat un lanț special de aprovizionare: producătorul auto cumpără astfel de materiale direct de la producătorii de materii prime și le pune la dispoziția propriilor furnizori (în acest caz, producătorii de baterii) pentru producția de celule BMW. Astfel, compania din München își propune să creeze „transparență completă cu privire la originea și metodele miniere ale materialului”.

Economedia.ro