Abonare la google news

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor îşi prezintă priorităţile legislative

Într-o conferinţă de presă, deputatul Radu Burduja a spus că preşedintele ţării a propus pentru cetăţenii din diasporă scutirea de taxe la introducerea în ţară a bunurilor de uz personal, inclusiv un automobil. Şi deşi iniţiativa este una bună, aceasta încă nu a fost înregistrată în Parlament. De asemenea, din considerentul că este un proiect bun, fracţiunea propune aplicarea acestor prevederi în privinţa tuturor cetăţenilor, inclusiv în privinţa celor rămaşi acasă.

Deputatul Radu Mudreac a declarat că unul dintre proiectele de lege prevede rectificarea bugetului pentru acordarea compensaţiilor agricultorilor care au suferit din cauza calamităţilor naturale în anul 2021. De asemenea, se propune interzicerea importului produselor genetic modificate. Astfel, potrivit lui, moldovenii vor avea pe masă doar produse salubre. „Un alt proiect de lege pe care am insistat şi vom insista mai departe ţine de modificarea Legii achiziţiilor publice. Acest proiect a fost votat în primă lectură în anul 2018. Este în procedură legislativă şi noi vom insista să fie votat şi în lectura a doua. Astfel, când vor fi evaluate ofertele în cadrul achiziţiilor publice a produselor alimentare, producătorul autohton va avea -15% din preţul ofertei”, a notat parlamentarul.

Vicepreşedintele fracţiunii, Corneliu Furculiţă, a mai spus că deputaţii Blocului vor reveni în Parlament la proiectele de lege privind întoarcerea terenului Stadionului Republican în „posesia poporului” şi anularea a aşa-zisei legi a miliardului.

Deputaţii socialişti şi comunişti au mai declarat că vor promova iniţiative care prevăd majorări salariale pentru personalul din sistemul medical, dar şi ajutoare financiare în ajunul anului şcolar pentru familiile nevoiaşe cu elevi. Aceştia îşi mai propun să promoveze un nou Cod funciar, care să interzică vânzarea terenurilor agricole străinilor.

În noul Parlament, Partidul Acţiune şi Solidaritate are 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor – 32 de mandate şi Partidul politic Şor – 6 mandate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul