miercuri 27 octombrie 11:30 AM

Abonare la google news

Beijingul face presiuni asupra patronului Evergrande să-și folosească averea personală pentru a salva compania

Beijingul i-a cerut patronului Evergrande, miliardarul chinez Xu Jiayin, să-și folosească averea personală pentru a salva grupul pe care îl conduce de la un eventual faliment, transmite agenția Bloomberg, citată de Le Figaro.


Dezvoltatorul, unul dintre cei mai mari din China, este împovărat de o datorie estimată la 260 de miliarde de euro. Situația sa financiară este urmărită atent deoarece o eventuală prăbușire ar putea frâna creșterea gigantului chinez. Spre surprinderea analiștilor, Evergrande a efectuat vineri o plată de 83,5 milioane de dolari (71,8 milioane euro) pe care ar fi trebuit să o achite în septembrie în contul unei emisiuni de obligațiuni.

Grupul a ratat o a doua plată de 47,5 milioane de dolari dar are interval de grație până sâmbătă pentru a onora această scadență. Alte scadențe sunt programate până la finalul anului. Îngrijorate de efectele unui faliment, autoritățile chineze au făcut presiuni asupra patronului să-și utilizeze fondurile personale pentru a atenua criza, afirmă Bloomberg, care nu precizează nicio sursă.


Xu Jiayin era în 2017 cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimată la 45,3 miliarde de dolari (39 miliarde euro la cursul actual). În prezent, averea sa este estimată la „doar” 11,3 miliarde dolari, potrivit topului miliardarilor Hurun, publicat miercuri.

În ciuda furtunii provocate pe burse în septemebrie, autoritățile nu au precizat încă dacă au intenția de a veni în ajutorul Evergrande, care a anunțat însă recent redeschiderea unor șantiere care fuseseră închise din cauza lipsei de lichidități.

Problemele Evergrande sunt doar unul dintre simptomele unui sector imobiliar gripat. Prețurile locuințelor noi au scăzut în China pentru ultima oară în șase ani, într-un context de neîncredere a cumpărătorilor.

Economedia.ro


Stirile.eu