Abonare la google news

Banca Mondială, finanţare adiţională de 150 de milioane de euro pentru reforma sistemului sanitar românesc

Conform Ministerului Finanţelor, această finanţare completează împrumutul iniţial în valoare de 250 milioane de euro acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare. 

 

Pe lângă obiectivele deja demarate în cadrul proiectului iniţial, prin finanţarea adiţională se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş.  

 

Prin obiectivele urmărite proiectul răspunde nevoilor critice ale sistemului sanitar, în principal prin întărirea asistenţei medicale în ceea ce priveşte tratarea marilor arşi, diagnosticarea şi tratarea cancerului, precum şi asistenţa medicală de urgenţă şi terapie intensivă. 

 

Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătăţii, iar data limită de finalizarea a acestuia este 31 decembrie 2024. 

 

Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă la data 1 martie 2033 şi este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR plus marja variabilă a Băncii (cota indicativă actuală fiind 0,83%).

„Accesul în mod egal la un sistem medical de înaltă calitate este crucial pentru dezvoltarea durabilă a României, iar bunăstarea tuturor cetăţenilor ar trebui să fie întotdeauna o prioritate”, a declarat Tatiana Proskuryakov.

 

„Speranţa de viaţă sănătoasă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, în timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite şi complicaţiile acestora afectează adesea cei mai săraci 40% membri ai societăţii. 

 

Prin aprobarea acestei finanţări suplimentare, reiterăm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sănătate şi pentru a investi mai mult şi mai eficient în soluţionarea provocărilor critice din acest sector vital.”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul