luni 24 mai 8:15 AM

Abonare la google news

Avion deviat la Minsk/ Tomac: Incident ‘revoltător”, ‘o ameninţare la adresa securităţii aviaţiei civile’


Eurodeputatul Eugen Tomac (PPE) susţine impunerea de sancţiuni împotriva regimului preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, care a forţat duminică un avion de linie care zbura între Atena şi Vilnius să aterizeze la Minsk.


”Să forţezi aterizarea unei curse aeriene internaţionale între două state membre UE constituie o ameninţare la adresa securităţii aviaţiei civile. Nu putem accepta ca asemenea incidente să se petreacă nicăieri în lume”, a scris Eugen Tomac duminică seara pe pagina sa de Facebook.
Eurodeputatul a calificat drept ”absolut revoltător” incidentul, descris ca o ”acţiune prin care s-a folosit dezinformarea la nivel de stat pentru a organiza acţiuni cu iz terorist de către regimul ilegitim de la Minsk”.

Un avion de pasageri Ryanair care zbura între Atena şi Vilnius a fost deturnat în Belarus duminică timp de şapte ore, pe motiv că la bord există o ameninţare la adresa securităţii. Nicio astfel de ameninţare nu a fost găsită în avion, dar tânărul jurnalist de opoziţie din Belarus Roman Protasevici (26 de ani), care se afla la bordul aeronavei, a fost arestat. În cele din urmă avionul a ajuns la destinaţie, în capitala Lituaniei.

Incidentul a fost condamnat pe plan internaţional.

Aterizarea forţată a unui avion Ryanair la Minsk trebuie să aibă consecinţe, a transmis duminică Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului.

Stiripesurse.ro