Abonare la google news

Avertismentul doctorului Amin Zahra: Vă puneți viața în pericol!

Medicul anestezist ATI Amin Zahra oferă sfaturi pentru cei care se confruntă cu simptomele COVID și avertizează asupra riscului automedicației.

„Nici nu mă așteptam să dureze atât de mult pandemia. Auzim tot mai des automedicație, pacienți care stau acasă… Din păcate, asta ne face munca mult mai grea, mai ales că o parte dintre ei ajung pe Terapie Intensivă”, susține medicul, citat de antena3.ro.

Dacă bănuim o infectare cu COVID, trebuie să urmăm pașii corecți, avertizează specialistul.

„În primul rând, anunțăm medicul de familie, o monitorizare simplă cu un pulsoximetru, să urmărim saturația oxigenului din 4 în 4 ore, sau din 6 în 6 ore, mai ales dacă știm că ne aflăm într-o categorie de risc, cu o boală cronică, cu o boală autoimună, să urmărim modul cum respirăm, dacă vedem că primim aer mai greu, că devenim mai agitați… Trebuie să ne păstrăm calmul, să nu ne facem tot felul de filme, că o să ajungem intubați, că o să murim… Să rămânem optimiști!

Citeste si:  Cele mai norocoase zodii din 2021. Care vor fi lunile profitabile

În momentul în care consideri că ai simpome de COVID, o febră care persistă, frisoane, îți pierzi gustul, mirosul, cel mai indicat este să îți faci un test PCR. Pentru că este mult mai precis și este o garanție mult mai mare decât un test rapid. După 14 zile, șansele să iasă un test negativ sunt destul de mari. Sau după 20 de zile. Dar asta nu schimbă cu nimic starea pacientului, pentru că nu e vorba despre 14 zile și se încheie boala. Boala poate să dureze, sechelele durează și mai mult, sechelele pulmonare, bolile autoimune care apar, diabet decompensat, sindrom depresiv.

Citeste si:  Europa se pregăteşte de valul trei al pandemiei. Avertismentul medicilor

Și până la urmă, nu testul este cel mai important. Importante sunt simptomele, cum ne tratăm și cu ce!”, subliniază medicul.

Amin Zahra, despre pericolul automedicației

„De la un paracetamol poți face insuficiență hepatică, care este un tratament banal, pe care îl luăm în fiecare zi. Acesta este recomandat doar când este nevoie. Automedicația poate să fie foarte periculoasă, mai ales în COVID. Având în vedere că, la majoritarea care fac forme severe, au și boli preexistente. Am văzut pacienți care au luat dexametazonă, în cantități mari. Ca și efect secundar, este hipertensiunea.

Tratamentul „după ureche”, extrem de periculos

Tratamentul trebuie luat după niște analize, să știm ce afectare pulmonare este, să știm markerii, analizele de sânge, o radiografie măcar, dar nu putem să încercăm să luăm un tratament. Pentru că sunt multe tratamente contraindicate, dacă ai niște analize modificate.. Cel mai indicat este să se solicite ajutorul unui medic.

Citeste si:  Adi Mutu și-a luat adio de la jucătorii lui. Mesajul lui de despărțire i-a surprins pe fotbaliști VIDEO

Important este ca lumea să aibă mai multă încredere în sistemul medical, pentru că, în ciuda faptului că nu avem timpul suficient de a sta și a explica la familie despre stare, despre ce medicament se administrează, este doar dintr-un singur motiv. Nu avem timpul suficient, este lipsă mare de personal.. În timpul acela în care nu putem vorbi, cu siguranță suntem la pacienți”, explică medicul.

Citeste articolul pe Gandul

 50 total views