luni 18 octombrie 1:36 PM

Abonare la google news

Aventuri halucinante cu statul! O primărie amenință un localnic cu judecata, pentru că a pierdut un proces cu Biserica greco-catolică din cauza lui

Primarul din localitatea Săcel, județul Maramureș, i-a trimis acasă unui localnic o scrisoare ce seamănă cu o somație de dinainte de 1989 și aduce aminte de prigoană comunistă împotriva greco-catolicilor. 


Localnicul din Săcel, Ioan Grad, este somat că va fi dat în judecată, pentru că ar fi găzduit în locuința lui un locaș de cult ”clandestin”, ceea ce a dus la pierderea unor terenuri de către Primărie. 

Către


Domnul Grad loan, din Săcel nr 1444 jud. Maramureș

Prin prezenta vă comunicăm faptul că, datorită complicității d-voastră cu reprezentanții episcopiei greco-catolice, ați permis și înființat în casa d-voastră, în mod clandestin, un locaș de cult religios greco-catolic, situație în care ați încercat să atrageți persoane către cultul sus menționat, deși în comuna noastră nu există credincioși decât ortodocși.

Datorită atitudinii d-voastră manifestată împotriva comunei noastre, am pierdut din patrimoniul localității două terenuri de valoare mare și urmează să plătim suma de 51679,10 lei, conform somației emise de către BEJ Pintea Bogdan loan, în DS.678/2021, către catolici.

Drept urmare, o să vă chemăm în instanța de judecată,pentru a recupera de la d-voastră această sumă”, a semnat primarul Gavrilă Dologa, din localitatea Săcel, județul Maramureș.

Știri de Cluj l-a sunat pe primarul din Săcel și acesta a oferit detalii. 

La noi, în Săcel, toți credincioșii au fost catolici. Prin 1894, oamenii au cedat ceva terenuri către Biserica Greco-Catolică. Ulterior toți au trecut la ortodoxism și terenurile au fost confiscate de comuniști. 

În Săcel, nu au mai rămas credincioși greco-catolici. Acest cetățean, cu preotul greco-catolic de la Dragomirești au încercat să atragă credincioși și au înființat într-o cameră din casă o biserică clandestină. Duminica face slujbe cu 3 – 4 cetățeni, care sunt tot ortodocşi, și nu știu cum i-a ademenit”, a relatat primarul Dologa. 

Acesta susține că preotul din Dragomirești a pus totul la cale și a înființat biserica clandestină, pentru a putea lua terenurile confiscate de comuniști. 

Greco-catolicii au încercat să recupereze terenurile, dar nu au putut recupera dacă nu au avut biserică în comună. Acest cetățean, Ioan Grad, a fost complice pentru că i-a amăgit să facă o biserică în casă la el. Au recuperat terenurile dorite, dar pentru că nu i-am pus în posesie au cerut despăgubiri în instanță și mai avem de achitat 55.000 de lei. L-am somat pe considerentul că poate le arată că primarul l-a amenințat cu instanța de judecată și atunci greco-catolicii să renunțe la recuperarea celor 55.000 de lei și să rămână numai cu terenurile primite”, a mai spus edilul. 

El a recunoscut că somația trimisă cetățeanului nu s-a făcut după consultarea unui avocat. ”După ce plătim banii, când ajungem în instanță vom cere recuperarea banilor de la el. Vom angaja un avocat și, dacă ne spune să dăm și biserica în judecată, vom chema și biserica în proces alături de acest cetățean”, a mai spus Gavrilă Dologa.

WhatsApp Image 2021-10-18 at 10.11.17.jpeg

Stiridecluj.ro


URMARESTE-NE PE FACEBOOK !