26 mai 3:12 PM

Abonare la google news

Autorul Lucian-Dragoș Bogdan, invitat în cadrul Încotro cartea românească?: „M-aș bucura să existe mai multe proiecte care să susțină în mod real autorii români.”

Autorul Lucian-Dragoș Bogdan a fost invitatul Simonei Tănăsescu în cadrul Încotro cartea românească?, eveniment de carte online, transmis în fiecare seară de marți, pe pagina de Facebook Velvet Story și susținut de Gândul.ro. Scriitor de romane de dragoste, science-fiction și fantasy, polițiste și crime, Lucian-Dragoș Bogdan a vorbit și despre experiența de a scrie cărți la patru mâni, interviului alăturându-se și Teodora Matei, autor cu care colaborează cu succes.

Lucian-Dragoș Bogdan are o activitate literară impresionantă, de la debutul din 1991, adunând numeroase povestiri și cărți. Din experiența acumulată și interacțiunea cu piața de carte, autorului i s-a ridicat întrebarea Încotro cartea românească?, acesta punctând că „nu m-aș lansa să fac afirmații atât de mari legat de unde se îndreaptă cartea românească. Cred că are nișa ei; m-aș bucura să existe mai multe proiecte care să susțină în mod real autorii români.”

„Am avut ocazia să fiu invitat la un festival de literatură polițistă în Franța, anul trecut, înainte de pandemie, un festival micuț, local, și am înțeles că acolo se fac foarte multe festivaluri din acestea și autorii sunt plimbați dintr-o parte într-alta tocmai pentru ca publicul să-i cunoască, să le cumpere cărțile, să obțină autografe și astfel să se încurajeze și lectura și vânzarea autorilor autohtoni”, a povestit Lucian-Dragoș Bogdan.

Aflându-se din nou ca invitat, Teodora Matei a venit și ea cu completări legate de piața de carte românească, spunând că „mai ales în perioada asta, în care încercăm să ne revenim după pandemie, un lucru pe care nu am știut cum să îl luăm, cum să îl gestionăm, cred că o să ajungem la vorba lui Lucian: încetuț, încetuț, cu pași mici; și anume să revenim la toate lucrurile bune care se întâmplau înainte, să facem exact ce am făcut: să mergem la lansări de carte, să participăm la târguri, noi ca și autori și dacă putem să invităm cât mai multă lume interesată de carte. Să mergem la târgurile de carte sau la evenimentele organizate de bibliotecile județene, unde se strânge foarte multă lume, unde vin și oameni nu neapărat apropiați de ai noștri, așa cum se întâmplă la lansările noastre personale.”

Revenind asupra cărților, și oprindu-se asupra celor de dragoste, Simona Tănăsescu a vrut să afle de la Lucian-Dragoș Bogdan cum curge scrierea prin viziunea unui bărbat. „Cel puțin pentru mine, a fost o provocare tocmai să încerc să privesc lucrurile din perspectiva feminină, nu numai din cea masculină. Să încerc să prezint ambele aspecte ale poveștii. Și în general, romanele mele de dragoste sunt mai curând povești de dragoste inserate pe povești de viață”, a adăugat autorul.

Discuțiile au inclus și scurte prezentări ale cărților scrise de Lucian-Dragoș Bogdan, cu intervenția Teodorei Matei, care a adus un plus de interes. Colaborarea dintre cei doi autori s-a concretizat în mai multe cărți, experiența de a scrie la patru mâini fiind în sine o poveste, pe care cei doi au prezentat-o urmăritorilor cu haz și bucurie. Interviul poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook Velvet Story și pe YouTube.

Citeste articolul pe Gandul