vineri 14 ianuarie 9:27 PM

Abonare la google news

Autoritățile portugheze investighează acordarea cetățeniei lui Roman Abramovich în baza unei legi controversate


Autoritatea portugheză responsabilă de chestiunile care țin de naționalitate a deschis o anchetă internă privind acordarea cetățeniei miliardarului rus Roman Abramovich care deține clubul de fotbal englez Chelsea, a anunțat guvernul joi, potrivit Reuters.


Omul de afaceri născut în Rusia a primit cetățenie portugheză în aprilie 2021, în baza unei legi care oferă naturalizarea descendenților evreilor sefarzi care au fost expulzați din Peninsula Iberică în timpul Inchiziției medievale.

Istoria cunoscută a evreilor sefarzi în Rusia este restrânsă, deși Abramovich este un nume de familie comun cu origini în rândul evreilor așkenazi.

Ancheta Institutului de Registratură și Notariat, care furnizează servicii privind naționalitatea și pașaportul, vine în contextul criticilor din partea activiștilor, comentatorilor și politicienilor care spun că legea trebuie să fie schimbată. Aceștia consideră că este folosită de oligarhi să obțină accesul în UE.

„Totul indică că în spatele unei legi bine-intenționate s-a format o mafie a pașapoartelor”, a scris, pe Twitter, Joao Batalha, un activist anticorupție și fondator al filialei portugheze Transparency Internacional.

Ministerul Justiției a spus că ancheta – despre care inițial a scris postul radio Renascença și mai târziu confirmată de Reuters – este un proces standard.

„Este o procedură normală adoptată atunci când sunt situații sau informații care se referă la orice posibilă iregularitate în procedura care se desfășoară”, arată un comunicat de presă trimis pentru Reuters.

„Institutul intenționează doar să stabilească, fără niciun fel de dubiu, dacă…există orice fel de iregularitate”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt din partea lui Abramovich a spus că el și personalul său „salută orice control care doar va demonstra că cetățenia a fost obținută în concordanță cu regulile”.

Mii de evrei israelieni au obținut cetățenie portugheză de când legea a trecut în 2015. Numărul acestor aplicații a crescut în Portugalia de când o ofertă similară de acordare a cetățeniei pentru evreii sefarzi s-a încheiat în 2019.

Genealogiile aplicanților sunt confirmate de experți de la unul dintre centrele evreiești ale Portugaliei, în Lisabona sau în Porto. Centrul din Porto este cel responsabil de procesul lui Abramovich.

Miliardarul, care și-a făcut averea în industria petrolieră a Rusiei, a donat bani proiectelor ce onorează moștenirea evreilor sefarzi portughezi în orașul german Hamburg, potrivit portalului Mazal al comunității evreiești din Porto.

Într-o postare pe blog, centrul din Porto a precizat că procesul lui Abramovich are aprobarea din patea unora dintre „cele mai prestigioase instituții internaționale evreiești”.

Editor : A.C.


Digi24.ro