Abonare la google news

AUDIO Micile minuni ale Bucureștiului: concert nocturn la final de decembrie al unui codroș de casă, o mică pasăre migratoare ce rămâne în România dacă vremea e caldă

Vremea neobișnuit de caldă din București, cu temperaturi peste 10 grade la final de decembrie, a făcut ca locuitorii din unele zone ale Capitalei să poată auzi în aceste nopți adevărate concerte nocturne ale unor specii de păsări care își exersează cântecul.

E vorba despre codroșul de casă (Phoenicurus ochruros), după cum a declarat pentru G4Media.ro Ciprian Fântână, director de conservare în cadrul Societății Ornitologice Române (SOR).

Cântecul păsărilor a fost înregistrat în noaptea de 27 spre 28 decembrie în cartierul Andronache – Colentina din București.

”Sunt păsări care de obicei migreaza pe distanțe scurte, dar când sunt ierni blânde pot rămâne în România. Probabil din cauza vremii blânde a început deja să își exerseze și cântecul. E o specie care cuibărește în goluri alpine, cariere, zone pietroase și s-a adaptat și condițiilor din localități. Cuibărește și în București. Fiind specifică zonelor pietroase, preferă clădirile, pereții, etc. Are o rudă, codroșul de pădure, care preferă pădurile deschise, lizierele sau livezile”, a declarat Ciprian Fântână pentru G4Media.ro.

Întrebat dacă pot fi aceste păsări poti fi ajutate să treacă mai ușor pentru iarnă, Ciprian Fântână a spus că se pot amplasa hrănitori alimentate periodic cu hrană. ”Le ajuta în special în iernile foarte dure să treacă peste perioada grea, însă nu toate speciile de păsări vin la hrănitori. Din ce știu, codroșul de casă apare mai rar la hrănitori, însă pot să apară alte specii: pițigoi, vrăbii etc.”, a mai spus specialistul SOR.


Sursa: G4Media