Abonare la google news

Artist din București, acuzat că ar fi luat bani publici pentru a realiza sculpturi din bronz, dar le-a făcut din materiale mult mai ieftine. Prejudiciul este de 18 milioane de lei

Poliția Capitalei a anunțat, sâmbătă dimineață, punerea sub acuzare a unui sculptor din București pentru înșelăciune. Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL.RO că este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri legate de monumentele sculptate din Capitală.

Prejudiciul este de 18 milioane de lei

Acesta a sculptat inclusiv statuia „Împăratul Traian” cu lupoaica de pe treptele Muzeului de Istorie din Bucureşti, dar și statuile din fața Teatrului Național.

Sculptorul Bolborea s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18. 000.000, potrivit comunicatului remis.

Sculptorul a  fost condus la audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale. Cercetările sunt continuate de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, care a produs consecințe deosebit de grave.

Ce spune Poliția Capitalei

Ieri, 12.02.2021, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus in aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară intr-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune in formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave (11 acte materiale)”, se arată în comunicatul Poliției Capitale.

„În fapt,  din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18. 000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte. Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate in vederea expertizării, precum si mai multe înscrisuri și sume de bani în lei și euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor”, mai transmite Poliția Capitalei.

Sursa: Gandul