Armata Română vrea să ajungă la achiziții de 8,7 miliarde de lei în 2024

Armata Română vrea să ajungă la achiziții de echipamente și tehnică militară de 8,7 miliarde de lei în 2024, potrivit proiectului de Cartă Albă a Apărării, pus în dezbatere publică de guvern.

Astfel, Ministerul Apărării vrea ca în acest an bugetul pentru achiziții să fie de 5,3 miliarde lei și să urce constant până în 2024.

Principalele programele de investiții pe care vor fi cheltuiți acești bani:

– Transportor blindat pentru trupe;
– Autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor;
– Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR;
– Avion multirol pentru Forțele Aeriene;
– Vânător de mine;
– Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM;
– Corvetă multifuncțională;
– Elicoptere;
– Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea MApN.

Citeste si:  Danezii pot obţine credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă zero

La acestea se adaugă și programele aprobate de CSAT prin Planul de înzestrare al Armatei României, precum și celelalte programe de investiții a căror valoare estimată depășește 100 de milioane de euro pentru care Ministerul Apărării Naționale a obținut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire, potrivit documentului oficial.

”Scopul final urmărit este consolidarea posturii de apărare și descurajare, prin dezvoltarea acelor tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor, indiferent de mărimea forței acestuia, de o manieră care să facă o agresiune împotriva noastră prea costisitoare pentru a fi încercată”, arată ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, în Carta Albă.

Citeste si:  Jandarm în vârstă de 45 de ani, mort de Covid-19. Participase la misiunea de menţinere a păcii în Kosovo

Principalul risc la adresa securității României este comportamentul Rusiei, potrivit documentului: ”Acțiunile destabilizatoare din proximitatea estică a României, derulate pe multiple paliere și într-o manieră sincronizată, continuă să influențeze și să modifice situația de securitate din regiunea Mării Negre, prin perpetuarea instabilității, întreținerea conflictelor prelungite și influențarea parcursului european și euroatlantic al statelor din acest areal. În particular, consolidarea potențialului militar al F.Ruse în Peninsula Crimeea și în bazinul Mării Negre, prin dezvoltarea capabilităților militare și crearea mediului antiacces și de interdicție zonală (A2/AD), concomitent cu complexitatea activităților militare desfășurate sistematic în proximitatea României generează provocări pentru securitatea națională”.

Citeste si:  SCM Rm. Vâlcea, bătută zdravăn de CSKA Moscova în Liga Campionilor. Rusia a zdrobit azi România la nivel de cluburi: diferență de 16 goluri din două meciuri

 

Foto: Tip de corvetă multifuncțională / Wikipedia


Sursa: G4Media

 3 total views