marți 5 ianuarie 10:28 AM

Abonare la google news

Armata Iranului organizează un exerciţiu militar de amploare, pe fondul tensiunilor cu SUA şi Israelul


Armata Iranului va organiza, marţi, un exerciţiu aerian de amploare, cu drone militare, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Israelul, anunţă agenţia de presă oficială IRNA, citată de site-ul Ynetnews.com. Evenimentul survine după ce Arabia Saudită şi alte trei state arabe au convenit luni să pună capăt unui conflict diplomatic cu Qatarul din ultimii trei ani, acordul urmând să fie semnat marţi în Arabia Saudită, a anunţat un oficial al administraţiei Trump, transmite Reuters.


Exerciţiul organizat de armata Iranului intervine în contextul tensiunilor Iranului cu Statele Unite şi Israelul. În urmă cu câteva zile, Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe de la Teheran, a acuzat Administraţia Donald Trump că vrea să găsească pretexte pentru a declanşa un conflict militar cu Iranul. „În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră. Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale”, a afirmat joi Mohammad Javad Zarif.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu.

În ianuarie 2020, Statele Unite l-au asasinat în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, un comandant din cadrul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Administraţia din Iran a anunţat, luni, reluarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, prin încălcarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri.

Părintele bombei iraniene a fost ucis cu o mitralieră telecomandată. Detalii inedite despre asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat din nou Iranul că vrea să fabrice arme nucleare. „Decizia Iranului de a continua încălcarea obligaţiilor, de a intensifica activităţile de îmbogăţire a uraniului în unităţi industriale subterane nu poate fi explicată în alt mod decât prin dorinţa de a realizare a obiectivului unui program nuclear militar. Israelul nu va permite Iranului să fabrice arme nucleare”, a avertizat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Iranul a suspendat o serie de angajamente asumate prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri după decizia preşedintelui Donald Trump de retragere a SUA din tratat.

Sursa: Romaniatv.net