26 mai 2:06 PM

Abonare la google news

Aproape că se știe cine va fi viitorul președinte al Iranului: Mai mulți oponenți ai favoritului au fost descalificați din cursă

Autorităţile iraniene au validat candidatura în alegerile prezidenţiale a şefului ultraconservator al Autorităţii Judiciare Ebrahim Raisi şi i-au descalificat pe unii dintre principalii rivali ai acestuia, anunţă marţi televiziunea iraniană de stat, relatează Reuters.

Consiliul Gardienilor Constituţiei, condus de către susţinători ai unei linii dure, a validat doar şapte candidaturi dintre cele aproape 600 de dosare depuse în vederea alegerilor prezidenţiale, prevăzute în iunie, scrie Agerpres.ro.

Consiliul a invalidat candidaturile fostului preşedinte al Parlamentului Ali Larijani, un moderat, vicepreşedintelui Eshaq Jahangiri sau fostului preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a guvernat Iranul din 2005 în 2013.

Acestă decizie ar urma să crească şansele unei victorii a lui Ebrahim Raisi, un apropiat al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Însă ea ar ptea împiedica o prezenţă puternică la urne, în contextul în care o nemulţumire populară creşte, după ce Donald Trump a reimpus, în mai 2018, şi a multiplicat sancţiuni economice Republicii islamice, după ce a retras Statele Unite din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian.

Citeste articolul pe Stiripesurse