miercuri 27 octombrie 10:00 AM

Abonare la google news

Anunțul făcut de Raed Arafat! Certificatul verde va deveni obligatoriu la locul de muncă?

În urmă cu o seară, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus faptul că în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, în baza certificatului verde.


În Parlament se discută în prezent despre proiectul privind accesul la locul de muncă, pentru cei din sistemul public, în baza certificatului verde. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține faptul că se estimează ca legea să fie adoptată în două sau trei săptămâni. Înainte, testarea se făcea contracost, angajatorul fiind cel care plătea, pentru că nu existau vaccinuri.

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală.


Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR.

Vezi și MĂSURI COVID-19 BUCUREȘTI. LISTA CU NOILE RESTRICȚII STABILITE DE CMBSU. CE NU AU VOIE SĂ FACĂ CETĂȚENII

Personalul medical trebuie să aibă certificat verde

Raed Arafat susține că noul act normativ ar putea fi adoptat de Parlament în câteva săptămâni: „Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”. De asemenea, actul normativ prevede ca personalul din unitățile sanitare publice și private aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, dar și cel din laboratoarele de analize medicale trebuie să prezinte certificatul verde.

Sursă foto: Pixabay

Cancan.ro


Stirile.eu