Abonare la google news

ANSVSA: Trei focare de gripă aviară depistate la populație în Mureș.

Alte trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei, la câteva zile după ce a fost confirmat focarul din exploataţia comercială de la Ungheni, care deţinea 180.000 de păsări, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Focarele se află în localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, iar la nivelul exploataţiilor infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor. De asemenea, au fost finalizate acţiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare şi au fost demarate cele de curăţenie şi de dezinfecţie.

În cele trei localităţi din Mureş unde au fost depistate focare de gripă aviară erau 349 păsări, respectiv 31 în Sântana, 188 în localitatea Cozma şi 119 păsări în Grebenişu de Câmpie – a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport.

Controale în țară

ANSVSA precizează că, în perioada 10 – 12 mai, au avut loc videoconferinţe cu Direcţiile sanitare veterinare judeţene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile.

„În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate şi analizate ultimele informaţii din anchetele epidemiologice şi stadiul stabilirii trasabilităţii păsărilor din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Totodată, se monitorizează rezultatele acţiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii şi de produse provenite de la acestea”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Amenzi în mai multe județe

Ca urmare a acestor controale, au fost depistate şi sancţionate mai multe abateri, în următoarele judeţe: Mureş – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională de 600 lei; un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională fiind în valoare de 3.000 de lei; Arad – 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări – sancţiuni de 12.000 de lei.

De asemenea, nereguli au fost semnalate și în Olt – 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări – amenzi de 4.320 de lei, dar și în Vaslui – două mijloace de transport animale vii care nu respectau condiţiile de bunăstare (densitate pui depăşită) pentru care au fost emise două avertismente.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/interdictie-focar-de-gripa-aviara-la-o-ferma-din-mures-ansvsa-a-suspendat-comertul-ambulant-cu-pasari-vii-timp-de-30-de-zile-19627918

În judeţul Teleorman, a fost depistată o căruţă care transporta păsări, fără a deţine certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, pentru abatere fiind emis un avertisment; în Bihor – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare pentru care a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.200 de lei; Harghita – un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 3.600 de lei; Hunedoara – un mijloc de transport neautorizat pentru păsări, inspectorii aplicând o amendă de 6.000 de lei; activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională aplicată fiind în valoare de 1.200 de lei.

Respectarea măsurilor de biosecuritate

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice importante generate de această boală.

De asemenea, Autoritatea monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.

Citeste articolul pe Gandul