2 iunie 9:54 PM

Abonare la google news

Anchetă în Brazilia datorită unor suspiciuni de deturnări de fonduri alocate luptei împotriva COVID-19 în Amazonas

O amplă operaţiune a poliţiei a fost întreprinsă miercuri în Brazilia în cadrul unei anchete asupra unor suspiciuni de deturnări de fonduri alocate luptei împotriva COVID-19 în statul Amazonas, cel mai afectat de pandemie din această ţară, informează AFP.

„Potrivit unor elemente ale anchetei, înalţi funcţionari au lansat licitaţii frauduloase pentru a favoriza directori de companii locale în vederea construcţiei unui spital de campanie”, a menţionat poliţia federală într-un comunicat.

Poliţiştii aveau asupra lor şase mandate de arestare şi 19 mandate pentru percheziţii, scrie Agerpres.ro.

Identitatea persoanelor suspecte vizate de operaţiune nu a fost dezvăluită de autorităţi, însă mass-media braziliene susţin că o percheziţie a avut loc şi la guvernatorul statului Amazonas, Wilson Lima.

Secretarul său pentru Sănătate, Marcellus Campelo, face obiectul unui mandat de arestare, însă nu a fost încă arestat. El a fost dat în urmărire, potrivit site-ului de informaţii locale D24am.

Mai multe mass-media evocă de asemenea arestarea rocambolescă a lui Nilton Costa Lins Junior, directorul unei companii din Manaus, capitala statului Amazonas: fiul lui i-ar fi întâmpinat pe poliţişti cu focuri de armă. Nimeni nu a fost rănit.

Manaus a trecut printr-o situaţie de coşmar în ianuarie, din cauza unei grave penurii de oxigen în spitalele arhipline, la începutul celui de-al doilea val de contaminări cu noul tip de coronavirus. Mai multe zeci de pacienţi grav bolnavi de COVID-19 au murit sufocaţi.

Potrivit anchetatorilor, spitalul de campanie construit în Amazonas nu respecta normele în vigoare şi „nu răspundea nevoilor de bază în asistenţa medicală a populaţiei”.

Operaţiuni poliţiste similare au fost întreprinse în alte state ale Braziliei de la începutul pandemiei.

În august 2020, guvernatorul statului Rio de Janeiro, Wilson Witzel, a fost destituit după ce a fost de asemenea acuzat de implicare în deturnări de fonduri alocate construcţiei de spitale de campanie.

Citeste articolul pe Stiripesurse