Abonare la google news

ANALIZĂ România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea

România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea, de la locul 6 în 23 februarie la locul 17 în prezent în privința administrării schemei complete, cu două doze, raportat la populație. Și asta în condițiile în care peste 630.000 de doze sunt ținute pe stoc, iar din cele 1.137 de centre de vaccinare planificate sunt funcționale doar 678.

După mai puțin de trei săptămâni, România a coborât pe locul 17 la acest indicator, cu o rată de acoperire vaccinală de 3,4% din populația eligibilă, potrivit datelor agregate de New York Times. Dintre țările Uniunii Europene, acum România este depășită de Malta, Polonia, Danemarca, Slovacia și Grecia. Ungaria și Estonia sunt la egalitate cu România în privința procentului persoanelor vaccinate cu a doua doză, însă au rate mai bune la vaccinarea cu prima doză.

În ceea ce privește numărul efectiv de doze administrate până acum, precum și rata de vaccinare cu prima doză, România este mult mai jos în clasament.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că acești indicatori depind și de strategia de vaccinare a fiecărei țări, iar România este în graficul pe care și l-a propus cu ritmul de vaccinare, chiar peste ceea ce a fost anticipat.

România se află pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene şi pe locul şase la nivel mondial în ce priveşte administrarea celei de-a doua doze de vaccin, raportat la suta de locuitori, anunța în 23 februarie Valeriu Gheorghiţă. România avea atunci o rată de acoperire vaccinală cu ambele doze de 3% din populația eligibilă. La nivelul Uniunii Europene, doar Malta era mai sus decât România, aflată la egalitate cu Danemarca.

Citeste si:  Ion Cristoiu la „Marius Tucă Show”: „Noi suntem colonia Pentagonului. România e proasta cu bani a Europei”

Contactat de G4Media.ro, președintele Comitetului național pentru coordonarea campaniei de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat că există o dinamică a acestor indicatori, fiind perioade în care domină persoanele vaccinate cu prima doză și perioade în care sunt mai multe vaccinate cu doza de rapel. Acesta a amintit că, la sfârșitul lunii februarie, au fost foarte puține programări pentru prima doză și chiar pentru a doua și au fost amânate unele programări, din cauza sincopelor în livrarea vaccinurilor. De asemenea, în primele 20 de zile din luna martie domină numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, ceea ce explică variațiile.

Potrivit datelor furnizate de CNCAV la solicitarea G4Media.ro, până acum România a recepționat în total 2.908.899 de doze de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Până joi seara la ora 17.00, au fost injectate 2.019.757.

634.556 de doze sunt însă ținute pe stoc.

Valeriu Gheorghiță susține însă că se merge pe „stocuri minimale” din vaccinurile Pfizer și Moderna, pentru că există un calendar de livrare confirmat. Sunt utilizate 80% din dozele recepționate. Pentru vaccinul Pfizer sunt făcute și programările până la jumătatea lunii aprilie, iar de la Moderna toate dozele care vin vor fi distribuite în centrele de vaccinare, explică acesta.

Cel mai important stoc de vaccinuri este de la AstraZeneca, iar pentru acesta nu s-a ajuns la nivelul maxim de ocupare a locurilor disponibile, fiind libere încă în diferite județe câte o mie – două de locuri, spune Gheorghiță.

Citeste si:  România pierde investiții în securitate în urma Brexit-ului. Ce își doresc de fapt partidele politice britanice

„Din 15 martie, odată cu deschiderea listelor de așteptare pentru toată lumea, ne așteptăm să crească nivelul de ocupare a locurilor. Oricum ritmul de vaccinare a crescut progresiv, am depășit 50.000 de doze administrate pe zi și am ajuns la un total de 1,3 milioane de persoane vaccinate, ceea ce este mai mult decât anticipam. Calculele arătau că la sfârșitul lunii martie ajungem la 1,2 milioane de persoane. Suntem în grafic cu ritmul de vaccinare și vom crește în aprilie”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre decizia unor state de a folosi cât dozele pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane și amânarea rapelului, Valeriu Gheorghiță a spus că au fost decizii proprii luate de unele țări, care „nu au fundament științific”.

„Noi am considerat că este prudent să respectăm recomandările Agenției Europene pentru Medicamente, care a revenit și a întărit recomandarea de a face rapelul la 21 de zile pentru Pfizer”, a spus acesta.

În prezent, în România sunt active 678 de centre de vaccinare din 1.137 avute în plan.

„Nu le putem deschide pe toate acum, pentru că nu avem doze suficiente. (…) Din punctul de vedere al resursei umane, am avea, dar provocarea este legată de dorința personalului de a lucra în aceste centre”, a răspuns Gheorghiță.

Acesta susține că ar exista întârzieri la plata personalului din centre: „De circa două luni și jumătate, de când s-au deschis centrele, personalul vaccinator nu a fost plătit și a scăzut încrederea. Există o ordonanță de urgență pentru plata acestui personal și urmau să se definească normele de aplicare. Din acest motiv, există o stare de spirit care a scăzut puțin dorința de a lucra în aceste centre. În plus, medicii coordonatori au aceeași remunerație ca și cei fără aceste responsabilități și în unele zone a scăzut dorința de asumare a acestor responsabilități. Ar trebui lămurite aceste lucruri și create mijloacele care să motiveze personalul, pentru că de acesta depinde succesul campaniei de vaccinare”.

Citeste si:  UE cere AstraZeneca să livreze cantitățile de vaccin stabilite: Dezvoltarea și producția serului au fost finanțate din bani europeni

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat pentru G4Media.ro că ”săptămâna următoare se fac plățile pentru personalul din centre”.

Reamintim că 31% din fluxurile de vaccinare existente la acest moment în București sunt în centre care aparțin sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, potrivit datelor furnizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Aceasta înseamnă că în acestea nu se pot programa la vaccinare decât membrii instituțiilor de forță, restul cetățenilor având la dispoziție centrele normale.

După ce această informație a fost făcută publică, Ministerul Apărării a anunțat că centrele de vaccinare pe care le gestionează vor fi deschise pentru toată populația, dar după ce va fi pornită Etapa a III-a de vaccinare, adică după 15 martie.

Sursa foto: Guvernul României


Citeste articolul pe G4Media

 46 total views