20 mai 1:37 PM

Abonare la google news

Analiză: Interesul investitorilor pentru spaţiile destinate comerţului alimentar este în creştere

Tendinţa de revenire a sectorului de comerţ alimentar în piaţa investiţiilor imobiliare îşi face simţită prezenţa şi în România, după ce piaţa imobiliară a comerţului alimentar a rezistat incertitudinii economice provocate de pandemie, se arată într-un raport publicat joi de JLL România, potrivit agerpres.ro.

Astfel, apetitul investitorilor pentru proprietăţile imobiliare ancorate de reţelele de retail alimentar este în creştere, conform sursei.

Potrivit raportului realizat de JLL & Union Investment, tranzacţiile cu spaţii ocupate preponderent de comercianţi alimentari este în creştere, atingând în 2020 o pondere de 22% din totalul investiţiilor imobiliare în sectorul de retail european, faţă de 6% în 2016.

Evoluţia are loc după ce sectorul comercial a pierdut în ultimii ani din interesul investitorilor, în detrimentul proiectelor de birouri şi industriale. Nici piaţa de investiţii din România nu a făcut excepţie, fiind dominată în ultimii 6 ani de tranzacţiile cu birouri.

Andrei Văcaru, Head of Capital Markets la JLL România, consideră că investitorii în proiecte comerciale sunt interesaţi de succesul economic demonstrat de reţelele de comerţ alimentar.

„Succesul reţelelor de retail alimentar şi implicit al schemelor ancorate de acest tip de magazine se vede şi din datele privind cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, care a crescut cu 2,2% în 2020 în principal datorită creşterii cu 5% a vânzărilor de produse alimentare. În acelaşi timp, ultimul an a marcat ascensiunea unor formate de retail operate de companii locale, precum DCN EU sau La Cocoş, care au reuşit să se poziţioneze cu succes pe o piaţă dominată autoritar de jucări internaţionali. Cu siguranţă performanţa excelentă a acestor magazine va atrage atenţia investitorilor care au fonduri disponibile pentru proiecte de retail”, a apreciat Andrei Văcaru.

Potrivit raportului „The European Grocery Real Estate Market” realizat de JLL şi Union Investment, activele imobiliare închiriate sau deţinute de operatori de comerţ alimentar, care au atras 6,7 miliarde de euro în 2020, vor continua să fie în atenţia investitorilor şi în 2021.

Rezistenţa sectorului în timpul pandemiei a făcut ca randamentele pentru proprietăţile de calitate destinate sectorului alimentar din Europa să continue să înregistreze o comprimare, ceea ce demonstrează un apetit crescut al investitorilor, se menţionează în analiza citată.

Deşi există încă incertitudini în ceea ce priveşte implicaţiile pe termen lung ale pandemiei, raportul estimează că în ciuda creşterii vânzărilor online de produse alimentare în timpul pandemiei, este de aşteptat ca această rată de creştere să încetinească după pandemie.

Activele imobiliare ancorate de magazine alimentare s-au dovedit a fi unul dintre cele mai rezistente segmente ale pieţei de investiţii de retail, iar soliditatea acordurilor încheiate de către retailerii din sectorul alimentar a consolidat atractivitatea acestui segment de piaţă în timpul pandemiei, conform JLL.

Populaţia urbană în creştere va crea oportunităţi pentru magazinele de produse alimentare bine conectate, iar migraţia către oraşe va continua, în pofida pandemiei, se menţionează în analiza JLL.

Prin urmare, magazinele de produse alimentare bine conectate în cadrul aglomerărilor urbane în creştere pot atrage noi clienţi, iar schimbările în preferinţele clienţilor vor fi principalele motoare ale consumului de produse alimentare, cu accent pe sustenabilitate, accesibilitate şi calitate, potrivit raportului.

Citeste articolul pe Stiripesurse