3 iunie 6:36 PM

Abonare la google news

Ambasada României în Regatul Unit: Românii care vor să rămână pe teritoriul UK mai au timp până la 30 iunie să solicite rezidența

Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Laura Popescu, a făcut precizări asupra termenului limită – 30 iunie 2021 – pentru solicitarea rezidenţei în Regatul Unit, în cadrul procedurii #EUSettlementScheme destinată cetăţenilor europeni.

Astfel, până la data de 30 iunie 2021, cetăţenii români care au sosit pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 trebuie să solicite rezidenţa.

”Dacă v-aţi hotărât să rămâneţi în Regatul Unit şi nu aţi aplicat pentru obţinerea statutului de rezident, vă rog să aplicaţi acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra şi studia aici”, se arată în mesajul pe care ambasadorul României la Londra l-a adresat într-o postare pe Facebook.

Până la sfârşitul lunii martie, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată, conform unei statistici publicate săptămâna trecută de Ministerul de Interne britanic.

Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent (‘settled status’), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar (‘pre-settled status’), în timp ce procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%. Lituanienii au obţinut de asemenea într-un procent ridicat, de 75%, statutul de rezident permanent, în timp ce un procent redus al acestui statut, de 24%, se mai înregistrează în rândul croaţilor.

Ce este  EU Settlement Scheme  și cum puteți aplica?

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Primele cinci naţionalităţi cu cel mai mare număr de cereri soluţionate favorabil sunt polonezii (931.140), românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).

Procesul Brexit

Regatul Unit și Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un acord privind retragerea Regatului Unit din UE în octombrie 2019. Acordul de retragere revizuit și Declarația politică au fost aprobate de Parlamentul Regatului Unit prin proiectul de lege al UE (Acordul de retragere). Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie 2020 și a intrat într-o perioadă de tranziție în care rămâne membru al pieței unice și al uniunii vamale al UE până la 31 decembrie 2020. În perioada de tranziție, Marea Britanie va căuta să fi convenit noi acorduri comerciale și alte acorduri cu Uniunea Europeana.

Citește și: Marea Britanie le oferă stimulente financiare cetățenilor Uniunii Europene pentru a părăsi Regatul Unit

Citeste articolul pe Gandul