28 septembrie 1:18 PM

Abonare la google news

Alina Gorghiu anunţă un proiect de lege pentru amnistia fiscală pe care au cerut-o transportatorii rutieri

Un proiect de lege prin care se propune amnistia fiscală pentru transportatorii de mărfuri a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL, a anunţat senatoarea Alina Gorghiu, care se numără printre semnatari. Anunţul proiectului de lege vine cu doar o zi înaintea protestului programat mâine, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, protest autorizat şi organizat ca urmare a nemulţumirilor asociaţiilor patronale după ce Ministerul Finanţelor, prin ANAF, a început impozitarea diurnei, retroactiv, pe ultimii 5 ani.

Dacă firmele au plătit deja un impozit pe diurnă, transportatorii pot cere restituirea acestor sume, a explicat Gorghiu.

„PNL, modificări fiscale benefice pentru mediul de afaceri. Fără impozite la diurnele angajaților care efectuează transport internaţional. Au existat interpretări diferite ale prevederilor referitoare la regimul fiscal aplicabil diurnei acordate șoferilor care efectuează transport în străinătate pe perioada detașării, ceea ce a condus la reîncadrarea acesteia ca venit asimilat salariilor. Este nevoie de o ajustare a cadrului legal pentru a ne adapta realității sociale. În acest context și cunoscând problemele pe care le întâmpină salariații șoferi care efectuează transport rutier internațional, am inițiat, alături de câțiva colegi deputați, Bogdan Huțucă, George Tuță și Tudor Polak, o propunere legislativă necesară pentru clarificarea expresă a regimului fiscal aplicabil indemnizației specific detașării transnaționale, pentru înlăturarea acestor interpretări diferite ale prevederilor legislației și pentru a reduce povara fiscală a șoferilor. De asemenea, se propune ca, pentru perioada 1 iulie 2015 – data intrării în vigoare a legii -, să nu se reîncadreze sumele de această natură și să nu se emită decizii de impunere. Dacă, însă, până la data intrării în vigoare, contribuabilii au plătit sumele din deciziile de impunere, atunci aceștia au dreptul la restituirea acestor sume, la cerere în termenul de prescripție legal care se calculează de la data de 1 ianuarie 2022”, a scris Alina Gorghiu.

Citește integral pe economedia.ro


Citeste articolul pe G4Media