vineri 3 decembrie 5:01 PM

Abonare la google news

Alexandru Rafila, despre tulpina Omicron: „Trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate”


Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că săptămâna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situaţiei epidemiologice.


Alexandru Rafila nu exclude ca peste câteva luni tulpina Omicron să fie dominantă.

„99,9% dintre cazuri sunt produse de tulpina Delta. Dacă peste trei luni sau patru luni tulpina Omicron va fi dominantă atunci secvenţierea va fi direcţionată către cazurile care ar putea să fie produse de o altă tulpină (…) Nu este nimic spectaculos. Nu vreau să generăm ştiri, vreau să generăm informaţii. Atât tulpina Omicron cât şi celelalte tulpini circulante deja nu mai constituie altceva decât certificarea îmbolnăvirii. Aţi văzut că avem trei persoane, mă refer la cele care au venit în prima cursă din Africa, care sunt infectate dar asimptomatice.

Nu trebuie să speriem în vreun fel lumea, dar trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat: „Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă”

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi seara, 2 decembrie 2021 , că oamenii politici de la vârf, începând cu președintele Klaus Iohannis, au fost convinși că trebuie luate măsuri stricte în ceea ce privește epidemia și vaccinarea populației.

„Măsura cea mai importantă va fi continuarea testării, pe cât posibil, sai carantinarea celor care vin din zone de risc.

Rămâne măsura vaccinării. Dacă oamenii s-ar convinge, avem capacitate mare. Nu există lipsă de vaccin, În 10 zile putem vaccina un milion de oameni. Și acum nu este târziu să meargă la vaccinare. Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă.

Cel puțin la nivel înalt s-a vorbit de vaccinare continuă. Vin sărbătorile, cu sigurnață toate dorește sărbători ca înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă.

Nu-mi place să comentez pe linie politică. Dacă nu erau convinși că nu trebuie măsuri, nu se luau.

Faptul că s-a investit în vaccinare, înseamnă că lumea la vârf era convinsă”, a spus Raed Arafat.

Bzi.ro