Abonare la google news

Alexandru Muraru, consilierul Guvernului în combaterea antisemitismului: „Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că AUR este o grupare de factură neofascistă/ Se hrănește cu ură și elogiază criminalii de război”

Deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier al Guvernului condus de Florin Cîțu în combaterea antisemitismului, a transmis un mesaj public către cetățenii Republicii Moldova, referitor la activitatea și profilul politic al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

Muraru susține că cetățenii moldoveni și autoritățile ar trebui să știe că AUR este ”o formațiune de factură neofascistă”, care ”se hrănește cu ură” și ”elogiază criminalii de război”.

Deputatul liberal mai spune că încercarea AUR de a pătrunde în Parlamentul de la Chișinău reprezintă o ”tentativă de a denatura drumul europenizării Republicii Moldova”, iar soluția de preferat pentru Moldova, în actualul context socio-politic ar fi ”izolarea AUR peste Prut” și refuzul de a se asocia cu această formațiune.

”În România, AUR a adunat un cumul de factori care să-l scoată în afara legii”, susține Alexandru Muraru, care mai spune că Parlamentul României formațiunea politică nu a avut nicio contribuție, cu excepția ”destabilizarea societății, ceea ce ar servi interesului unor forte din Est”.

Deputatul PNL a mai spus că Republica Moldova reprezintă pentru România ”cel mai important proiect pe politică externă”: ”Republica Moldova trebuie sprijinită să își construiască, pas cu pas, traiectoria de stat membru cu drepturi depline în UE”, a mai spus Alexandru Muraru.

Context

Copreşedintele AUR, George Simion, a anunţat, miercuri, participarea partidului la alegerile parlamentare din 11 iulie de la Chişinău:

  • „Suntem cu aceeaşi siglă şi cu aceeaşi denumire începând de săptămâna trecută, înregistraţi oficial în registrul partidelor politice de la Chişinău. Este pentru prima oară în istoria celor două state când un partid există pe ambele maluri ale Prutului şi vrem să avem parlamentari AUR, parlamentari unionişti în ambele parlamente, de aceea candidăm”, a precizat Simion într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că apelul AUR pentru alegerile din Republica Moldova este acela de a crea o „forţă românească şi o singură listă naţională”, care să intre în Parlamentul de la Chişinău.

La rândul său, copreşedintele AUR Claudiu Târziu a susţinut că această formaţiune „nu este un alt partid care joacă o carte a unionismului, ci este partidul care şi-a propus să unească toate forţele unioniste, toate grupurile politice unioniste. Se transformă, aşa cum a făcut-o şi dincoace de Prut, într-o platformă a celor care mai cred în România şi în valorile pe care le mărturisim”.

  • Comunicatul integral al deputatului Alexandru Muraru, consilierul Guvernului în combaterea antisemitismului

”Anunțul privind participarea AUR la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova este de fapt încercarea de a crea un nou capitol de destabilizare și violență politică și simbolică în fragila democrație de peste Prut. Adevăratul proiect al AUR peste Prut este de fapt acela de a denatura drumul europenizării Republicii Moldova.

Această formațiune politică, prin reprezentanții săi, a alterat democrația din România, a instigat permanent la ură și la violență, iar de la tribuna Parlamentului s-au făcut declarații antisemite, xenofobe, de elogiere a criminalilor de război. În România, AUR a adunat un cumul de factori care să-l scoată în afara legii. Este de așteptat că același comportament îl va avea și peste Prut.

Cetățenii republicii Moldova si autoritățile trebuie să știe că, în România, AUR nu a avut absolut nicio contribuție în Parlament, este un partid care se hrănește din ură și care contribuie la destabilizarea societății, ceea ce ar servi interesului unor forte din Est. AUR nu reprezintă valorile unionismului, ci valorile autohtonismului naționalist care ne îndepărtează de Europa Occidentală.

În Parlamentul României, reprezentanții AUR elogiază criminali de război, apologeți ai antisemitismului, promovează o politică discriminatorie și homofobă. Republica Moldova este cel mai important proiect al României în privința politicii externe. Republica Moldova trebuie sprijinită să își construiască, pas cu pas, traiectoria de stat membru cu drepturi depline în UE.

Statul român își dorește ca cetățenii Republicii Moldova să sprijine forțele democratice, europene care au ca obiectiv și susțin un viitor european pentru Republica Moldova. România a fost singura țară care a sprijinit Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, un gest de solidaritate profundă.

Guvernul României a acordat Republicii Moldova, cu titlu gratuit, un ajutor umanitar de 140.000 doze de vaccin împotriva COVID-19. Republica Moldova are nevoie în acest moment de sprijin real, consistent și clar în privința dezvoltării și integrării europene, nu de partide care duc de fapt o politică a instigării la ură, a violenței și extremismului”, a transmis Alexandru Muraru.

sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu


Citeste articolul pe G4Media