21 martie 10:01 AM

Abonare la google news

Alertă meteo ANM. Vin inundațiile în România: avertismentul sumbru al specialiștilor

Hidrologii de la INHGA – Institul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor au emis o avertizare de cod galben de inundații în bazinele hidrografice Crasna, Bârzava și Moravița, în județele Satu Mare și Timiș.

Alertă meteo ANM

Astfel, în bazinele hidrografice Crasna, Bârzava şi Moraviţa se menţin nivelurie peste cotele de apărare ca urmare a propagării viiturilor care s-au format anterior în amonte pe unele râuri.

De altfel, avertizarea este valabilă pe râurile din bazinele hidrografice Crasna – curs inferior (sector îndiguit – judeţul Satu Mare), Bârzava – sector aval S.H. Gӑtaia (sector îndiguit – judeţul Timiş), Moraviţa – curs inferior (judeţul Timiş). Acest codul galben este valabil până duminică, la ora 14.00.

Cum va fi vremea azi în România

Azi, în sudul Banatului, Oltenia și vestul Munteniei o să cadă precipitații predominant sub formă de ploaie, dar în cursul nopții ele se vor transforma temporar și în lapovițe și ninsori la altitudini mai mari de 400-500 de metri. De asemenea, cantitățile de apă așteptate să cadă vor fi în general slabe, numai în sudul Olteniei se vor strânge local până la 10-15 mm.

Vântul o să sufle moderat spre tare în Carpații Orientali, cu rafale de până la 60-70 hm/h, moderat în zona Banatului montan și slab, cel mult slab până la moderat în celalte regiuni.

În plus, maximele termice vor urca azi la prânz spre 3-10 grade C în toată țara, cu cele mai scăzute valori așteptate să se înregistreze în depresiunile intramontane din estul Translvaniei, cu cele mai ridicate valori în Banat și Muntenia.

Vremea în România în săptămâna 22-29 martie 2021

Valorile termice o să fie mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, însă mai ales în cele centrale și la munte. De asemenea, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sud estice, dar și deficitar în vest, nord-vest și centru, dar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Vremea în România în săptămâna 29 martie – 5 aprilie

Temperatura medie a aerului o să aibă valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, însă mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Vremea în România în săptămâna 5 – 12 aprilie

Temperaturile medii ale aerului o să se situeze în general în jurul celor normale pentru acest interval, dar posibil ușor mai coborâte în sud, sud-est și la munte. În general, regimul pluviometric apropiat de cel normal pentru acest interval, însă cu o tendință ușor deficitară, îndeosebi la munte.

Citeste articolul pe PlayTech