26 septembrie 10:06 PM

Abonare la google news

Alegeri în Germania: SPD, în faţa CDU/CSU

 

CDU/CSU şi SPD ar fi obţinut scoruri apropiate la alegerile din Germania, conform prognozelor la ieşirea de la urne, la ora 18 ora Germaniei.SPD ar fi în avantaj – 25,5% faţă de 24,5% cât ar avea conservatorii.

Alegeri în germania 2021 | Berlin-Grunewald

La vot, la Berlin

Ecologiştii s-ar situa puţin peste 14%, conform aceleiaşi prognoze. AfD şi FDP ar fi ambele la 11 procente, cu Partidul Stângii la 5% din opţiunile electoratului. 

 

Drept de vot au avut aproximativ 60,4 milioane de persoane, secţiile de votare s-au închis la ora locală 18.

 

Uniunea Creştin-Democrată a înregistrat o scădere-record după 16 ani în care s-a aflat la guvernare sub conducerea Angelei Merkel. Repartizarea mandatelor în Bundestag se modifică de asemenea în consecinţă, o influenţă semnificativă o va avea şi rezultatul Partidului Stângii – dacă acesta va reuşi sau nu să intre în parlament. Posibile sunt diferite coaliţii, se aşteaptă negocieri lungi şi incomode de formare a noului executiv german.

O nouă mare coaliţie nu este dorită nici de SPD, nici de CDU/CSU. Este posibilă deci, în premieră, o coaliţie de guvernare formată din trei partide. 

 

La alegeri au participat nu mai puţin de 47 de partide.

În 299 de secţii electorale la nivelul Republicii Federale, fiecare alegător a putut opta pentru un candidat direct, cu primul vot. Al doilea vot decide în ceea ce priveşte prezenţa partidelor în Bundestag.

Participarea la urne, conform infratest dimap, ar fi de 76 de procente, aproximativ similar cu alegerile din urmă cu patru ani. De data aceasta însă, şi din cauza pandemiei de coronavirus, ar fi mult mai mare numărul voturilor prin corespondenţă.

Articol publicat de Deutsche Welle

 

Citeste articolul pe Adevarul