vineri 3 decembrie 8:45 PM

Abonare la google news

Africanii acuză Europa de apariţia şi răspândirea Omicron. „Patru diplomaţi au fost testaţi pozitiv după ce au călătorit acolo”, anunţă un preşedinte de ţară


„Diplomaţii au venit din câteva ţări şi au trecut prin mai multe ţări înainte de a ajunge în Botswana”, a spus Mokgweetsi Masisi. Acesta a refuzat să le dezvăluie cetăţenia, afirmând doar că „unii au fost în Europa, iar alţii în altă parte”. Întrebat dacă unii dintre diplomaţi au venit în Botswana din Europa, el a replicat: „Într-adevăr”.


Statul african a anunţat săptămâna trecută că investighează în legătură cu anumite mutaţii ale coronavirusului descoperite în cazul a patru străini veniţi în ţară într-o misiune diplomatică pe 7 noiembrie. Aceştia ar fi plecat din Botswana pe 11 noiembrie. Până acum, Botswana a raportat peste 20 de cazuri ale noii variante.

Purtătorul de cuvânt prezidenţial Batlhalefi Leagajang a declarat pentru Reuters că Masisi nu va dezvălui ţările prin care au trecut respectivii diplomaţi ori ţările de origine ale acestora pentru că „virusul nu ar trebui niciodată geopolitizat„.

Citeşte şi Varianta sud-africană Omicron ar putea fi, de fapt, britanică. Un medic reputat s-a infectat la Londra, înainte de detectarea tulpinii la Cape Town

Până acum, prezenţa variantei Omicron a fost raportată în peste 20 de ţări.

Deşi nu s-a stabilit deocamdată cum şi unde a apărut Omicron, pe 25 noiembrie Republica Africa de Sud, urmată de Botswana a doua zi, a raportat detectarea unei noi variante de coronavirus cu mutaţii diferite de varianta Delta, considerată dominantă. Şi Africa de Sud s-a plâns că a fost pedepsită pentru că a identificat din timp noua variantă, menţionează Reuters.

Citeşte şi Informații de ultimă oră despre primii pacienții infectați cu tulpina africană Omicron: „Se plâng de dureri în corp şi de oboseală extremă”

Interdicţiile de călătorie sunt „nenecesare şi, dacă mă întrebaţi pe mine, în lipsa unei expresii mai bune, iresponsabile”, a declarat Masisi într-un interviu acordat CNN joi seara.

Romaniatv.net