20 mai 2:37 PM

Abonare la google news

AFIR: Investiţii de un miliard euro în exploataţii agricole cu bani din PNDR.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finanţat prin submăsura dedicată „Investiţiilor în exploataţii agricole” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) proiectele a 1.967 de fermieri, valoarea contractelor încheiate fiind de un miliard de euro, din care au fost plătiți, până în prezent, 650 milioane de euro.

Fermierii au putut realiza pe bani europeni prin intermediul submăsurii 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole  din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (2014 – 2020) construcţii destinate activităţii productive,  căi de acces în fermă, irigaţii şi racordarea exploataţiei la utilităţi, modernizarea şi dotarea fermei cu maşini, utilaje şi echipamente noi. De asemenea, finanţarea proiectelor a asigurat construirea, amenajarea şi dotarea spaţiilor de desfacere şi comercializare, precum şi alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanţ alimentar integrat, se arată într-n comunicat al AFIR.

Exemplu de fermă pe bani europeni

O parte importantă din sumele alocate de AFIR a mers către zootehnie. Un astfel de exemplu de proiect, aflat în curs de implementare, este ferma realizată de Andreea Strejuţ, administrator al societăţii Androangus din Cârţişoara, judeţul Sibiu.

În august 2016, Androangus a depus la AFIR o Cerere de Finanţare nerambursabilă pentru a accesa fonduri prin submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole din PNDR 2020. Proiectul propus spre finanţare a vizat construirea  unei ferme de bovine de carne, dotată cu toate facilităţile specifice unui flux tehnologic complet.

Obiectul de activitate al Androangus este creşterea bovinelor, inclusiv prelucrarea şi conservarea cărnii. Valoarea totală a proiectului este de peste 3 milioane de euro. Suma nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 1,98 milioane de euro” – se arată în comunicatul transmis de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Implementarea proiectului a însemnat inclusiv deschiderea, în martie 2021, a unui punct de sacrificare la nivelul fermei, respectiv un abator de mici dimensiuni unde se pot sacrifica 2 bovine pe zi pentru tăierile de urgenţă sau pentru producţia proprie. Cu o suprafaţă de 100 mp, abatorul cuprinde zonă pentru depozitarea frigorifică a semicarcaselor, zonă de tranşare şi de prelucrarea a organelor, zonă de livrare, dar şi vestiare pentru lucrători.

Pregătirea pentru solicitarea finanţării a început în anul 2015. Astfel, Androangus a achiziţionat teren pentru amplasarea investiţiei, primele 29 de animale şi a arendat aproape 10 hectare de fâneaţă pentru a ţine animalele în stabulaţie liberă. Tot în această perioadă, viitoarea beneficiară PNDR 2020 a urmat cursuri de pregătire în domeniul agricol.

Destinația fondurilor

Investiţiile realizate pe bani europeni au vizat construirea de adăposturi pentru animale,  un sediu administrativ,  fânar, silozuri, o unitate de procesare, platforme pentru dejecţii, platforme pietonale, producerea de energie din surse regenerabile, împrejmuire şi branşamente pentru utilităţi.

„Proiectul de investiţii a avut ca obiectiv desfăşurarea activităţii în condiţii optime. Astfel, s-a realizat un flux continuu şi eficient între producţia din cadrul fermei – adică animale achiziţionate şi ţinute la îngrăşat 6-8 luni şi animale fătate şi ţinute la îngrăşat, gestionarea dejecţiilor rezultate din adăposturi şi abatorizarea producţiei din cadrul fermei”, arată AFIR.

În prezent, ferma are 460 de bovine, efectivul de animale fiind format din matcă, tineret, masculi şi femele de îngrăşat şi reproducţie.

Citeste articolul pe Gandul