duminică 15 august 10:04 PM

Abonare la google news

Activista pakistaneză Malala Yousafzai se declară profund îngrijorată de situaţia din Afganistan


Activista pakistaneză Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2014, când avea doar 17 ani, s-a declarat şocată de situaţia din Afganistan şi îngrijorată pentru femeile, minoriţile şi apărătorii drepturilor omului de acolo.


“Privim într-un şoc total cum talibanii preiau controlul în Afganistan. Sunt profund îngrijorată pentru femei, minorităţi şi apărătorii drepturilor omului. Puterile locale, regionale şi locale trebuie să ceară un armistiţiu imediat, să ofere urgent ajutor umanitar şi să îi protejeze pe refugiaţi şi pe civili”, a notat Malala pe Twitter.

În urmă cu câţiva ani, când talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, printre foarte puţinii care au îndrăznit să protesteze a fost şi Malala Yousafzai. Ea a refuzat să tacă şi a luptat pentru dreptul ei la educaţie. În ziua de marţi, 9 octombrie 2012, la 15 ani, Malala aproape că a plătit cu viaţa această îndrăzneală. În timp ce se afla în autobuzul care o aducea acasă de la şcoală, a fost împuşcată în cap de la mică distanţă. Deşi aproape nimeni nu mai credea că va trăi, Malala s-a însănătoşit, iar fetiţa născută într-o regiune din nordul Pakistanului a ajuns să ţină discursuri în sălile sediului ONU din New York. La 16 ani, Malala a devenit un simbol al protestelor paşnice, potrivit News.ro.

După ce s-a recuperat, ea şi familia s-au stabilit la Birmingham. În 2014, a devenit cea mai tânără persoană care a câştigat premiul Nobel pentru Pace, la vârsta de 17 ani. Trei ani mai târziu a acceptat să studieze la Oxford.

Stiripesurse.ro