Abonare la google news

Acord de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de DNA cu un fost director al firmei Hidro Prahova, anulat de Tribunalul Prahova

Dumitru Pantea, fost director al SC Hidro Prahova, societate pe acţiuni deţinută de Consiliul Judeţean Prahova, a obţinut în instanţă anularea acordului de recunoaştere a vinovăţiei pe care l-a încheiat cu procurorii DNA în decembrie 2017 şi validat de instanţa de judecată într-un dosar de luare de mită disjuns dintr-o speţă amplă în care au fost puţi sub acuzare de către procurorii DNA Ploieşti omul de afaceri Sebastian Ghiţă, fost deputat PSD, Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma.

 

”Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul condamnat Pantea Dumitru. În baza art. 462 al. 1 C.p.p. anulează sentinţa penală nr. 57 din 02.02.2018 pronunţată de Tribunalul Prahova în dosarul nr. 8998/105/2017. În baza art. 485 al. 1 lit. b C.p.p. respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 13.12.2017 în dosarul 229/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. Cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26.04.2021”; este soluţia pronunţată de Tribunalul Prahova.

 

Anterior, Pantea obţinuse în instanţă admiterea „în principiu” a cererii de revizuire a sentinţei penale.

 

Dumitru Pantea a fost condamnat, în anul 2018, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, în urma unui acord de recunoaştere încheiat cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind la acel moment a doua persoană care şi-a recunoscut fapta într-unul din dosarele disjunse din cel în care au fost puşi sub urmărire penală pentru fapte de corupţie omul de afaceri Sebastian Ghiţă, Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma.

 

Pantea a recunoscut că a luat mită peste 50.000 de lei pentru a favoriza o firmă să câştige o licitaţie şi să obţină soluţii favorabile de la instanţele de judecată şi de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în sensull menţinerii rezultatului iniţial al licitaţiei.

 

De asemenea, prin sentinţa de admitere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, instanţa a dispus confiscarea sumei care a fost primită ca mită.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul