duminică 5 septembrie 11:00 AM

Abonare la google news

A murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României! Mesajul familiei: “A plecat. Și nu se mai întoarce”


Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani. Acesta era internat la Spitalul “Elias” de trei luni, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă.


Starea lui Ivan Patzaichin s-a agravat în ultimele patru săptămâni, iar duminică a pierdut lupta pentru viață. După dececes, pe pagina de Facebook a fostului mare sportiv a apărut un mesaj semnat “Familia”: “Ivan a plecat. Şi nu se mai întoarce”.

Cine a fost Ivan Patzaichin

Ivan Patzaikin s-a născut la 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în judeţul Tulcea. Prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, canoistul a cucerit nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint și a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur. În probele de canou dublu i-a avut coechipieri pe Serghei Covaliov, Petre Capusta și Toma Simionov.

Ivan Potzaichin a intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Potzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Potzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

După ce și-a petrecut toată copilăria pe canalele Dunării, la 18 ani Ivan a început să practice canoea de performanță la Clubul Sportiv Dinamo București, club la care a fost legitimat timp de 18 ani ca sportiv. După retragerea din activitatea competițională, Ivan a devenit antrenor la Dinamo, iar apoi la lotul național.

Cea mai mare satisfacție ca antrenor a avut-o în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Elevii săi Florin Popescu și Mitică Pricop au devenit campioni olimpici la C2 – 1000 m, întrerupând șirul de 16 ani fără aur olimpic în această probă.

După retragerea din viața sportivă, Ivan Potzaichin a înființat Asociația „Ivan Patzachin – Mila 23” și a dezvoltat proiectul „Rowmania” , o campania națională de promovare a patrimoniului local prin descoperirea României naturale prin promovarea mișcării în aer liber.

Premiat de Juan Antonio Samaranch

În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru Internațional al Sportului, iar în 1991 pe cel de Antrenor Emerit.

În 1990, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint.

În 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de ofițer, iar în 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I.

La data de 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Potzaichin din cadrul Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă.

În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”.

Cancan.ro