Abonare la google news

57 de descinderi la Constanța. Mai mulţi vameşi şi poliţişti au fost arestaţi pentru contrabandă cu parfumuri contrafăcute. Este vorba de un prejudiciu de 25 milioane euro

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au descins în 57 de locuinţe. Anchetă de proporţii după ce mai mulţi vameşi, poliţişti şi un comisar şef al BCCO au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 30 fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu parfumuri contrafăcute.

Zeci de persoane sunt bănuite că ar face parte dintr-o gruparea infracţională care are ca obiect de activitate contrabandă cu parfumuri contrafăcute.

„Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției Generale Anticorupție au făcut, joi, 57 percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și a municipiului București.

Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă”, au transmis procurorii DIICOT.

Prejudiciul ajunge la 25 milioane de euro

Citeste si:  Un ofițer ucrainean a distrus un avion MIG-29, după ce, beat fiind, a intrat cu mașina în el

Forţele de intervenţie precizează faptul că în perioadă mai 2020 – februarie 2021, pe raza municipiilor Constanța şi București, și-ar fi efectuat activitatea un grup infracțional organizat cu ramificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată. De asemenea, pe lângă percheziţiile desfăşurate în România, s-au efectuat descinderi în Franţa şi Italia.

Mai mulţi vameşi şi poliţişti din Constantă, printre care şi un comisar şef de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate sunt bănuiţi de implicare într-o reţea care făcea contrabandă cu parfumuri contrafăcute. Prejudiciul e 25 de milioane de euro.

„Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța. Astfel, liderii grupului infracțional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux”, arată DIICOT, într-un comunicat transmis joi.

Citeste si:  Nicușor Constantinescu, trimis în judecată într-un nou dosar, pentru plăți ilegale. Fostul președinte al CJ Constanța are 4 condamnări definitive care însumează 24 de ani

Cum acţionau membrii grupării infracţionale

Parfumurile contrafăcute de contrabandă au fost importante cu ajutorul unor acte pe numele unor societăţi comerciale. Acestea erau introduse în România în baza unei înţelegeri stabilite iniţial de către doi inspectori vamal cu cetăţenii turci. Nu se demarau controale corespunzătoare, astfel produsele ascunse în interiorul containerelor nu erau descoperite.

„Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud. Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.

Liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ un dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”, mai spun anchetatorii.

Produsele de contrabandă ar fi fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

Citeste si:  Copil de 14 ani, prins de polițiști la volanul unei mașini

40 persoane au fost duse la sediul DIICOT pentru audieri.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, al inspectorilor din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice și al polițiștilor din cadrul INTERPOL.

Citeste articolul pe BZI

 73 total views