20 mai 2:31 PM

Abonare la google news

25 de agenţi, suspecţi într-un amplu dosar de corupţie. În loc de amenzi, sponsorizări la echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu VIDEO

Totul a pornit de la un denunţ şi o sesizare din oficiu care prezentau indicii că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier. În schimb primeau sponsorizări pentru echipa de fotbal a IPJ Sibiu. 

 

„În mod repetat, din cursul anului 2019 până în prezent, au pretins şi au primit diverse sume de bani (cuprinse între 50 – 500 lei), foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, pentru a nu constata faptele contravenţionale comise de conducătorii auto contravenienţi şi nu le aplica sancţiuni contravenţionale sau pentru a le aplica sancţiuni mai uşoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale. Au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârşirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancţiuni contravenţionale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise  sub forma unei sponsorizări în contul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (International Police Association – I.P.A.) – Regiunea 1 Sibiu. Deşi au constatat săvârşirea unor contravenţii privind circulaţia pe drumurile publice, nu au aplicat sancţiunea contravenţională corespunzătoare şi nici sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce. Şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi anume de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni contravenţionale, reţinând alte abateri contravenţionale în procesul verbal, neconforme cu realitatea, şi aplicând altă sancţiune decât cea corespunzătoare faptei contravenţionale comise de conducătorul auto oprit în trafic. Cu intenţie, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contravenţiei, în absenţa contravenientului, semnând aceste procese verbale în locul „contravenientului”, prin contrafacerii subscrierii/falsificarea semnăturii şi producând prin aceasta consecinţe juridice pentru persoanele în locul cărora au semnat”, a precizat prim-procurorul Ion Veştemean.

 

„Câte mese aş putea să iau cu colegul la tine la restaurant?” 

 

Practic, mita era negociată. „Iniţial, agentul de poliţie se comporta normal sau cu prea mult zel, iar ulterior după ce afla informaţii despre contravenient – unde lucrează, ce face, dacă are vreo firmă, ce activităţi are, se trecea la partea mai umană, în sensul că sancţiunea ar putea fi redusă sancţiunea sau să se renunţe la ea, în schimbul unor sume de bani sau alte folosea în funcţie de ce dispunea contravenientul… Unele din sume erau reţinute, de către agenţi, personal, în buzunarul agenţilor de poliţie, iar altele ca sponsorizări. Exista chiar o târguială între agent şi contravenient, gen: „Amenda ar fi 1200 de lei. Câte pavaje mi-ai putea pune în suma asta?” Sau „Ai un restaurant, câte mese aş putea să iau cu colegul meu la tine la restaurant?”, a mai povestit prim-procurorul detalii din anchetă.

Abia anul acesta, pe data de 18 mai, a început urmărirea penală împotriva celor vizaţi, moment în care s-au decis derularea percheziţiilor domiciliare, aducerea suspecţilor la audieri şi confiscarea unor obiecte considerate probe în dosar. 

 

Pe lângă cei 25 de agenţi de poliţie rutieră, acuzaţi de cel puţin 115 fapte de luare de mită şi cel puţin 54 de infracţiuni de abuz în serviciu şi infracţiuni de fals, pe lista suspecţilor mai sunt şi opt şoferi – contravenienţi – pentru dare de mită. Numărul şoferilor care au preferat să dea mită în loc să fie sancţionaţi este însă cu mult mai mare. Până acum au fost depistate 107 persoane.

 

Cu toţii urmează să fie audiaţi în cursul unor audieri maraton de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

 

Cercetările au fost derulate cu ajutorul Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, Serviciului Judeţean Anticorupţie Braşov,  conducerea Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Sibiu, Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Sibiu,  Brigăzii Mobile de Jandarmi. 

Citeste articolul pe Adevarul