15 ani de la moartea lui Telmo Zarra, golgeterul absolut al lui Bilbao

Mai bine de o jumătate de secol, a fost cel mai bun marcator din istoria campionatului Spaniei, cu cele 251 de goluri marcate în tricoul lui Athletic Bilbao între 1940 și 1955, până când recordul său a fost depășit de Lionel Messi și Cristiano Ronaldo. Acesta a fost Telmo Zarra, legendarul atacant basc care dă și numele trofeului atribuit anual celui mai prolific jucător spaniol din La Liga. Cu 335 de reușite, el este golgeterul all-time al lui Athletic Club, iar cele 81 de goluri din Copa del Rey reprezintă un record care a rămas în picioare până astăzi.

Totodată, el este autorul celui mai important gol din istoria fotbalului spaniol în secolul XX, care a adus victoria împotriva Angliei și a calificat Furia Roja în semifinalele Cupei Mondiale din 1950. Aceea a fost cea mai mare performanță a naționalei Spaniei la un Mundial până la titlul suprem cucerit în 2010 grație reușitei lui Andres Iniesta din finala cu Olanda.

Citeste si:  Cephas Malele, golgeterul de la FC Argeș, are coronavirus! Formația din Trivale a împrumutat un fotbalist de la FCSB

Pedro Telmo Zarraonandia Montoya, pe numele său complet, s-a născut pe 20 ianuarie 1921 în Erandio, un orășel din Țara Bascilor, chiar în gara Asua, unde tatăl lui era șef de stație. La 16 ani, semna primul contract de profesionist cu clubul din orașul natal, Erandio, care juca în liga secundă, iar în primul său sezon, 1939-1940, înscria 12 goluri în 20 de partide.

Pe 29 septembrie 1940, Zarra a debutat în stil de mare fotbalist pentru Bilbao, reușind o dublă în partida cu Valencia, încheiată la egalitate, 2-2. 1945 a fost un an al marilor realizări pentru Zarra, care a debutat în naționala Spaniei, pe 6 mai, cu o dublă în amicalul câștigat cu 4-2 în fața Portugaliei, la Lisabona, și a obținut primul titlu de golgeter în La Liga, după ce a înscris 20 de goluri în 26 de meciuri.

Citeste si:  Criza loveşte puternic mall-urile din România. S-au închis magazinele Bershka şi Pool&Bear de la Unirea Shopping Center

Pe 28 mai 1950, Zarra a intrat în istorie drept fotbalistul cu cele mai multe goluri într-o finală de Cupa Spaniei, după ce a marcat de patru ori în poarta lui Real Valladolid, o dată în timpul regulamentar și un hattrick în prelungiri, câștigând trofeul pentru a patra oară în carieră.

În 1951, el a obținut un nou titlu de golgeter în stil de mare campion, înscriind 38 de goluri în 30 de partide, un record care a rezistat până în 2011, când a fost doborât de Cristiano Ronaldo, autor a 40 de reușite în 38 de etape. În același an, pe 10 iunie, Telmo Zarra a disputat ultimul său meci în naționala Spaniei, marcând un gol în amicalul cu Belgia de la Bruxelles, încheiat la egalitate, scor 3-3. În total, Zarra a înscris 20 de goluri în 20 de selecții pentru Furia Roja.

Citeste si:  ASF anunță noi amenzi uriașe aplicate conducerii City Insurance, după ce compania a fost sancționată pentru întârzieri la plata daunelor RCA

În 1955, după ce a câștigat Copa del Rey pentru a cincea oară, Zarra a plecat de la Bilbao pentru a evolua la Indautxu și Barrakaldo, două echipe din Țara Bascilor din liga secundă, înainte de a se retrage în 1957. Totuși, el a continuat să joace fotbal alături de alți veterani din Biscaya în meciuri cu scop caritabil.

Telmo Zarra a încetat din viață pe 23 februarie 2006 la Bilbao, iar din acel an, ca o reverență pentru locul său aparte în istoria fotbalului iberic, cotidianul Marca a creat trofeul Zarra, care îl răsplătește pe cel mai prolific jucător spaniol din La Liga.

P.S. Povestea completă a lui Telmo Zarra poate fi citită în ediția a doua a cărții „100 de fotbaliști legendari”, care va apărea în acest an.

Sursa: Cancan

 5 total views